Suoritetut hanketoimet ja tulokset:
– Vertaistutkimuskartoitus (kansallinen ja kans.välinen)
– Hankkeessa pilotoitavien käyttötapausten kartoitus ja suunnittelu hankepartnerien kanssa (jatkuva)
– APILTA-järjestelmän palvelurajapintojen ja arkkitehtuurin määrittely
– APLITA-järjestelmän tehtävienhallinta ja ylläpito -sivuston toteutus (webbikäyttöliittymä)
– Järjestelmän kahden käyttötapauksen pilotointi aidossa toimintaympäristössä (hälytys- ja kuvaussovellukset 04-05/2017)
– APILTA-järjestelmää tukevien taustajärjestelmien kartoitus (Liikenteen Avoin Data: mm. Digitraffic-palvelu, Trafi, Väestörekisterikeskus, Ilmatieteenlaitos, Ilmanlaadun mittausasemat, Viestintäviraston avoin data)
– Taustajärjestelmätutkimus: RaspberryPi3-mikrotietokoneen hyödyntäminen
– Taustajärjestelmien tiedonsiirto: LoRaWAN-tiedonsiirtoverkon hyödyntäminen
– Datan visualisointimenetelmien kehittäminen (mm. ryhmitellyt datapisteet)
– Tutkimusjulkaisu: ”Towards the Utilization of Crowdsourcing in Traffic Condition Reporting”, P. Rantanen, P. Sillberg & J. Soini, MIPRO2017 conference.
APILTA hankkeessa kehitetään edullinen, yksinkertaista mobiili – ja tiedonsiirto/tallennusteknologiaa soveltava järjestelmä, joka siirtää luotettavasti reaaliaikaista kamerakuvaa ajoneuvoista järjestelmän keskuspalvelimelle. Järjestelmän kehitystyö sisältää mm. älypuhelimeen kehitettävät tarkoituksenmukaiset datan keräyssovellukset sekä palvelurajapintojen määrittelyn, suunnittelun ja dokumentoinnin, jotta dataa hyödyntävät sovellukset pääsevät hyödyntämään ja jalostamaan pilvipalveluun kerättyä tietoa.
Kehitettävä järjestelmä sisältää älypuhelimien avulla kerättävän kuva- ja anturidatan indeksoinnin, luokittelun ja tallentamisen pilvipalveluun. Tuloksena syntyy avoin rajapintadokumentaatio (APILTA API) sekä proof-of-concept -toteutus, jotka mahdollistavat datafuusion hyödyntämisen ja soveltamisen pk-yritysten toiminnassa.
Hankkeen toteutusmalli, pilvipalvelukonseptin kehittäminen ja pilotointi yhdessä pk-yritysten ja julkisen sektorin kanssa, on tietoinen valinta. Kokemus on osoittanut, että digitalisaation hyödyntämisellä pitää olla vahva ”ajuri”. Tavoitteet ja erilaiset kehittämisideat jäävät helposti vain aikomuksiksi ilman määrätietoista vastuutiimiä tai henkilöä johtamaan muutosta ja uusia kokeiluja. APILTA hankkeen konkreettinen toiminta, uuden teknologian käyttöönotto ja hyödyntäminen, toteutetaan kiinteässä yhteistyössä satakuntalaisten pk-yritysten, kuntatoimijan ja TTY Porin laitoksen kesken.
Hankkeesta muodostuu erinomainen esimerkki maakunnassa toimivien yritysten, kuntatoimijan ja yliopistotoimijan yhteistyöstä, jossa osapuolet tiiviisti yhdessä toimien osallistuvat digitalisaation mahdollistamien uusien toimintamallien kehittämiseen älykästä teknologiaa hyödyntäen.
Satakuntalaisia yrityksiä palvelevat esimerkit toimivat kannustavina ja motivoivat osaltaan yrityksiä ja oppilaitoksia yhteistyöhön.
Hankkeen projektipäällikkö johtaa hankkeen operatiivista toimintaa sekä toimiin yhteyshenkilönä hankepartnereiden ja muiden sidosryhmien suuntaan.
Projektitiimi koostuu ohjelmisto-ja tietotekniikan vahvoista osaajista. Hanketiimiin kuuluu projektipäällikkö, tutkijatohtori sekä kaksi tietotekniikan diplomi-insinööriä (osa-aikaiset).
TTY Porin yksikkö tarjoaa erinomaisen toteutusympäristön ja kyvykkäät resurssit hanketoimien toteuttamiseen.
Hankkeeseen osallistuvat yritykset tarjoavat mahdollisuuden pilotoida hankkeessa kehitettävää järjestelmää ja siihen laadittavia esimerkkisovelluksia aidossa toimintaympäristössä.
Satakuntaliitto ja hankkeelle myönnetty EAKR-rahoitus mahdollistaa hankkeen toteuttamisen.
Ohjausryhmä tehtävinä on mm. hankkeen toteutumisen seuranta ja toiminnan ohjaus sekä mahdollisten muutosesitysten käsitteleminen. Lisäksi ohjausryhmä osallistuu hankkeesta ja sen tuloksista tiedottamiseen omissa taustaorganisaatioissaan sekä hankkeen tulosten ja toiminnan itsearviointiin.