Ohjaamotoiminta on vakiintunut Lappeenrannassa ja Imatralla.
Nuorilla on paikka, johon on helppo tulla ja josta on mahdollisuus saada tukea elämän erilaisissa tilanteissa. Ohjaamot ovat vakiinnuttaneet kohtauspaikkansa ja sopinut jo tulevaisuuden käytännöistä, jotta Ohjaamo voi toimia kyseisellä paikalla.
Palveluiden oikea-aikaisuus.
Ongelmatilanteiden ennaltaehkäisy. Ohjaamotoimintamalli suuntaa toimintaansa varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn. Ohjaamo on matalan kynnyksen kohtauspaikka, johon nuori aikuinen voi tulla, kun tarvitsee vasta pientä tukea, neuvoa tai ohjausta. Toimintamalli pyrkii välttämään asiakaskunnan leimaamista.
Monialaisen yhteistyön ja palvelukokonaisuuksien myötä nuorten työllistymisvalmiudet sekä koulutukseen ja työhön ohjautuminen paranevat. Ohjaamotoiminnan tavoitteena on koota yhteen moniammatillinen, osaava joukko nuorisotyön ammattilaisia, jolloin nuoren palvelupolku helpottuu ja asioiden hoitaminen käy nopeammin. Nuorille tarjotaan jatkuvasti myös erilaisia koulutuksia ja kursseja, jotka tähtäävät työllisyyden edistämiseen sekä opiskeluvalmiuksien kehittämiseen.
Nuorten kanssa työskentelevien osaamisen kehittäminen: ratkaisukeskeinen työote ja verkostotyöskentely. Ohjaamotoimijoille tarjottiin hankekauden aikana koulutusta ko teemoihin.
Ohjaamotoimintamalli integroi uudella tavalla nuorten palveluita tuottavia toimijoita, tiivistää yhteistyötä, luo uusia toimintakäytäntöjä sekä kehittää monialaista ohjausosaamista.
Nuorisotyöttömyyden väheneminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Kokonaisuudessaan ohjaamotoiminnalla pyritään nopeuttamaan nuorten palvelupolkuja.
Ohjaamosta saa henkilökohtaista tukea ja neuvontaa ilman ajanvarausta. Ohjaamotoiminta on verkostoyhteistyötä eri toimijoiden kanssa.
Ohjaamo-toimintamalli on juurtunut osaksi nuorten palveluvalikkoa. Lappeenrannan ja Imatran Ohjaamot jatkavat toimintaansa myös hankkeen päätyttyä.
Nuorten antama palaute ja tulokset matalan kynnyksen toiminnasta ovat positiivisia. Jo tämä omalta osaltaan näyttää palvelun tärkeyden ja tarpeellisuuden.
Ohjaamo-toiminta on verkostoyhteistyötä, joten ohjaamoiden toiminta pyritään jatkossakin pitämään monialaisena.
Ohjaamoiden palvelupisteiden lisäksi nuorten maksuttomat harrastepajat jatkavat toimintaansa perustuen vertaisuuteen ja vapaaehtoisuuteen.
Ohjaamotoiminnan vahvuus on joustavuus ja muuntautumiskyky alueen nuorten tarpeen mukaan.
Ohjaamotoiminnassa hyväksi käytännöksi on todettu se, että nuorten palveluiden asiantuntijat ovat helposti saatavilla, ilman ajanvarausta. Lisäksi se, että eri alojen ammattilaiset ovat paikalla samaan aikaan on nopeuttanut nuoren asioiden hoitoa.
Hyvänä käytäntönä pidetään myös sitä, että ohjaamon työntekijät ovat jalkautuneet sinne missä nuoretkin ovat (tapahtumat, tilaisuudet, julkiset tilat).
Koko hankkeen aikana tulisi tiedottaa aktiivisesti hankeen etenemisestä niin sidosryhmille, asiakkaille kuin koko verkostollekin.
Eri organisaatioiden toimintatapojen yhteensovittaminen ja yhteinen tavoite ovat suuren kehittämistyön takana. Haasteena on eri organisaatioiden välinen yhteistyö, siten että saadaan luotua yhteinen toimintamalli.
Ohjaamotoiminta kehittyy koko ajan, ja Ohjaamoiden tarkoituksena on edelleen kehittää toimintaa ja palveluita vastaamaan alueen nuorten tarpeita ja toiveita. Ohjaamoissa suunnitellaan toimintaa yhdessä ammattilaisten ja nuorten kanssa.
Fyysiset Ohjaamot sijaitsevat Lappeenrannassa, Anni Swanin katu 7 ja Imatralla Einonkatu 10.
Ohjaamot sijaitsevat keskeisellä paikalla, nuorisotilojen yhteydessä.
Ohjaamo Lappeenranta on avoinna ti, ke, ja pe klo 12-16 ja to 12-20.
Lappeenrannassa Ohjaamo chat tiistaisin ja torstaisin klo 13-15.
Ohjaamo Imatra on avoinna ke klo 13-16 ja pe 12-15.
Ohjaamot tavoittaa myös puhelimitse, Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa, Snapchatissa, Youtubessa ja sähköpostilla.
Sirpa Räikkönen, projektipäällikkö.
Jenna Ahlberg, ohjaamokoordinaattori Lappeenranta.
Taina Leskinen, ohjaamokoordinaattori Imatra.
Timo Suhola, kehittäjäkoordinaattori Eksote.
Päätoteuttaja Lappeenrannan kaupunki. Osatoteuttajina Imatran kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri.
Euroopan unionin sosiaalirahasto (ESR), Keski-Suomen Ely-keskus ja Lappeenrannan ja Imatran kaupungit, Eksote sekä Lemin, Luumäen, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kunnat.
Ohjausryhmän kokoonpano hankkeen alkaessa.
Färd Tom, yrittäjä
Hakula Ilpo, Kela
Hänninen Jyri, yrittäjä
Juvakka Sanna, Pohjoiset kunnat
Kaikkonen Ritva, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kosonen Marja, Eksote
Kujala Arja, Imatran kaupunki
Martikainen Eeva, rahoitusasiantuntija, pysyvä asiantuntija, Keski-Suomen ELY-keskus
Natunen Sanna, Lappeenrannan kaupunki
Piikki Tiia, TE-toimisto
Ronkainen Antti, TYP/Eksote, puheenjohtaja
Väyrynen Jaana, Saimaan ammattiopisto
Wahlroos Kaj, Länsi-Saimaa