Hankkeen tuloksena syntyy kuvaukset ja pilotoinnit eri elementeistä.
Hankkeessa kehitetään verkkopohjainen mobiilisovellus, jota testataan Marata-alalla, mutta joka on sovellettavissa myös muille aloille.
Sovelluksen idea on toimia opiskelijan työkaluna hänen etsiessään sopivaa koulutussopimus- tai työpaikkaa. Sovelluksen avulla myös työammateista ja yrityksistä saadaan informaatiota esim. kytkemällä mukaan kuvallista mediaa.
Koulutusaloilla ideoidaan ja kokeillaan aloille sopivia CV 2.0 -malleja, jotka koostuvat opiskelijoiden oman osaamisen kuvaamisesta eri välineillä opintojen eri vaiheissa. Lopputuloksena syntyy oma uudenlainen CV 2.0, jota voi käyttää työssäoppimispaikkojen ja työtehtävien haussa.
Työelämäyhteistyöhön kehitetään uudenlaisia ideoita ja malleja – elementit ja caset kuvataan ja arvioidaan
Hankkeen kolmea eri elementtiä varten on laadittu suunnittelu- ja seurantapohjat, joista saa hyvän käsityksen, mitä aiotaan tehdä. Samaan pohjaan kuvataan myös toteutusta ja arviointia. Case-pohjan lopussa on arviointi -osio, josta saa helposti käsityksen casen käytettävyydestä ja suosituksesta kokeilla muilla aloilla.
mallit lomakkeista
Elementit ovat:
Suunnittelulomake työelämän kuvaus
Suunnittelulomake opiskelijan valmiuksien esiin nosto
Sovellustyökalun avulla pyritään luomaan opiskelijalla käyttökelpoinen tapa muodostaa käsitys omasta alasta ja saada kontaktitiedot sujuvasti.
Opettaja toimii aluksi tietokannan kokoajana ja päivittäjänä.
Luonnoksia sovelluksen toimintaideasta:
vuokaavio_tietoa_alan_työtehtävistä luonnos näkymästä
vuokaavio_koulutussopimustyöpaikka luonnos näkymästä yritystiedot
Sovelluksen nimi on ” Amisappi”
Hankkeen yhteiset kuvauspohjat helpottavat opettajien toimintaa.
Kaikki opettajat hankkeessa rakentavat elementtien kuvaukset samanlaiselle pohjalle. Sisällöt muodostuvat kuhunkin tapauskohtaisesti.
Esimerkkejä toteutetusta elementeistä:
Kauneudenhoitoala: Työelämän kuvaus yritystutustuminen
2. Cv-mallit
3. Caset
Marata-ala: Case Porin päivä
Kauneudenhoitoala:
O 365 -alustan ottaminen käyttöön heti hankkeen alusta lähtien auttaa hanketoimijoita omassa suunnittelutyössä.
Hankkeen organisaatioilla on työtilassa omat alisivustot, joihin opettajat voivat päivittää elementtikuvauksiaan ja nähdä myös toistensa kuvauksia.
Jatkossa tuotosten ja kokemusten levittämistä varten myös valmis työtila on myös hyvä työkalu.
Hankkeen valmisteluvaiheessa koordinaattorin ja toimijoiden välillä oli hyvä näkemys hankkeen tavoitteista ja tarpeiden ajankohtaisuudesta.
Hankkeeseen mukaan tulevat koulutusalat muodostuivat kuitenkin melko lyhyellä kartoituksella. Tähän vaiheeseen olisi voinut käyttää enemmän aikaa.
Yhteinen elementtien seurantaexcel on hyvä työväline tilanteen seurantaan yhteisesti ja organisaatiokohtaisesti. Toimijoiden tottuminen päivittämään tuotoksiaan hankkeen työtilaan vielä vaihteli ja joillakin oli teknisiä ongelmia sivuston kanssa. Nämä ongelmat aikaa myöten todennäköisesti helpottuvat.
Opettajien videointiosaamisen lisäämiseen panostetaan hankkeen aikana. Tämä edistää opiskelijoiden omien materiaalien hyödyntämistä esim. CV 2.0 aineistojen teossa ja samoin yritysten ja alan esittelyvideoiden tuottamisessa sovellukseen.
Hankkeessa suunniteltiin sovellusta yhteistyössä projektiryhmän ja marata-alan opettajien kanssa. Kilpailutusprosessissa tarjouspyynnön laatimiseen oli tärkeä
panostaa, jotta saatiin sovelluksen tavoitteista esitettyä selkeä kuva, jonka perusteella voitiin olettaa että tarjouksista saadaan toiveiden mukaisia.
Kuvallinen luonnos toimi tässä parhaiten. Kilpailutusprosessissa käytettiin asiantuntipalvelua varmistuaksemme siitä, että prosessi toteutuu asianmukaisesti.
Valinnan jälkeen aloitettin tarkentavat suunnittelupalaverit toimittajan Starcut Finland Oy:n kanssa, jotta sovelluksesta saataisiin selkeä ja käyttökelpoinen työkalu.
Hankkeessa käytettiin yhteistä excel -työkirjaa, jossa välilehdillä kunkin organisaation suunnittelu- ja toteutusvaiheessa olevista elementeistä saa hyvän tilannekuvan.
Projektipäällikön rooli on aktiivisesti pitää toimijat ajantasalla ja luoda selkeitä työvälineitä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Työryhmien muistioiden ja tuotosten tallentaminen yhteiseen työtilaan ja toimintakalenterin ylläpito ja aikataulujen ohjaus on projektipäällikön tehtävä.
Yhteydenpidossa matalan kynnyksen politiikka tekee vuorovaikutuksesta sujuvaa!
Länsirannikon koulutus Oy WinNova
Sataedu
Kankaanpään opisto
ESR Keski-Suomen Ely
Rahoittajalta on tärkeä varmistaa eri vaiheissa toimintaohjeita. esim. saatiin ohjeistusta hankinnassa käytettävän asiantuntijapalveluun liittyen.
Juha Vasama, WinNova - varamies Taina Kivioja
Tuomas Mäki-Ontto, Sataedu - varamies Anne Laine
Marja Kallioniemi, Kankaanpään opisto - Timo Hirvinen
Työelämän vaihtuva asiantuntijaedustaja
Liisa Sarasoja WinNova
Olli-Pekka Ojalainen, Sataedu
Hannele Myllymäki, Kankaanpään opisto
(Hankkeen varsinaiset ohjausryhmän jäsenet ovat samat kuin OI!- hankkeella)