Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa

Ohjaamoiden verkostomallin rakentaminen Etelä-Pohjanmaan alueelle

Toimintalinja 3 (ESR) | 01.11.2016 – 30.04.2019 | Etelä-Pohjanmaa

Hanke käynnissä
Tutustu hankkeeseen

Yleistiedot hankkeesta

Projektitiimi:

Projektipäällikkö Annukka Haapa-aho p. 040 680 7230 annukka.haapa-aho@sedu.fi

Projektikoordinaattori Joanna Silver p. 040 680 7173 joanna.silver@sedu.fi

ohjaamoep@sedu.fi

Kotisivut: http://www.sedu.fi/fi/Tietoa-Sedusta/Hanketoiminta/Ohjaamo-Etela-Pohjanmaa

http://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-seinajoki/etusivu

Facebook: Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa

Instagram: Ohjaamoep

Tietoja hankkeesta:

Hankkeen rahoittaja: Keski-Suomen elinkeino-liikenne ja ympäristökeskus
EURA-tunnus: S20822
Toteuttajaorganisaatio: Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
Maakunta: Etelä-Pohjanmaa
Aloituspäivä: 01.11.2016
Lopetuspäivä: 30.04.2019
Budjetti: 100000-500000 €
Toimintalinja: Toimintalinja 3 (ESR)
Erityistavoite: Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Lyhyt selostus hankkeesta:

Hankkeen tavoitteena on luoda Ohjaamoiden verkostomalli Etelä-Pohjanmaalle. Ohjaamot ovat alle 30- vuotiaille nuorille tarkoitettuja, kynnyksettömiä palvelupisteitä, josta saa monialaista tukea ja neuvontaa liittyen työhön, koulutukseen ja muuhun elämäntilanteeseen. Hankkeessa ovat mukana seuraavat Etelä-Pohjalaiset kunnat ja kaupungit: Kurikka, Ilmajoki, Seinäjoki, Lapua, Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi, Vimpeli, Alajärvi, Soini, Ähtäri, Alavus ja Kuortane. Ohjaamotoimintaa kehitetään seitsemällä alueella eli osa kunnista luo omaa ohjaamoa ja osa alueellista mallia. Kehittämistyössä ovat mukana kuntien ja kaupunkien eri toimialat, TE-toimisto, Kela, Sosiaali- ja terveyspalvelut, oppilaitokset, työpajat, yritykset ja erilaiset järjestöt. Ohjaamot ovat valtakunnallisesti osa nuorisotakuun toteutusta ja kevään 2017 budjettiriihessä hallitus päätti vaikaistaa ohjaamojen toiminnan.  Vakiinnuttamistyöhön on myönnetty rahoitusta TEM:n alaisuuteen ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistossa aloitti vuoden 2018 alussa ohjaamoasiantuntija, joka tekee ohjaamoiden kehittämistä tulevien kasvupalvelujen näkökulmasta.

 

 

 

Avainsanat:

Tulokset

Ohjaamo Ilmajoki aukesi ensimmäisenä Ohjaamona Etelä-Pohjanmaalla tammikuussa 2018. Ohjaamo Ilmajoki sijaitsee osoitteessa urheilutie 3 ja on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 11.30-15.30.

Ohjaamo Kauhavan toiminta käynnistyi maaliskuussa 2018 ja se on avoinna maanantaisin Kauhavalla klo12-18 , osoitteessa Fransuntie 4 ja torstaisin Ylihärmän palvelutoimistolla klo 14-18.

Ohjaamo Kurikan avajaisia vietettiin toukokuun 2018 alussa ja se toimii osoitteessa Keskuspuistikko 20 ja on avoinna keskiviikkoisin klo 12-16.

Ohjaamo Seinäjoki toimii vuoden 2018 ajan PopUp-tapahtumien kautta.

Ohjaamo toiminta tulee käynnistymään syksyn 2018 aikana myös Lapualla, Alajärvellä ja Kuusiokunnissa.

 

Ratkaisun kuvaus

Ohjaamotoimintaa on valmistelu jokaisella alueella monialaisella työryhmällä, joka on jakautunut tiimimalleihin. (esim. koulutus-, työllisyys- ja hyvinvointitiimit) Näin on saatu jaettua vastuuta ja eri osa-alueet ovat tulleet kattavasti valmistelluiksi.

Toiminnan kehittymistä on edistänyt jo ennestään vahvat verkostot alueilla sekä hyvä yhteistyö TE-toimiston kanssa. Lisäksi maakunnallinen verkostoituminen on koettu tärkeäksi ja ohjaamo-toimintaan on haluttu sitoutua. Lisäksi on tarvittu pohjalaista tahtoa kehittää ohjaamo-toimintaa maakuntaan. (Ohjaamo EP ohjausryhmä 15.6.2018)

Hyvät käytännöt

Nuorten foorumit eri alueilla. Foorumit mahdollistavat systemaattisen nuorten kuulemisen ja antaa nuorille aidon mahdollisuuden vaikuttaa ohjaamon kehittämiseen. Nuorten Foorumit ovat toimineet jo Ilmajoella, Seinäjoella, Lapualla ja Alajärvellä. Kevään 2018 aikana nuorten Foorumit käynnistyvät myös muilla alueilla.

Monipuoliset PopUp- tapahtumat ja muu toiminta ohjaamoissa. Nuorten mukaan ottaminen myös näiden suunnitteluun.

Kehittymisen paikat

Hankkeen aikana:

Entisestään vahvistaa nuorten osallisuutta ohjaamoissa. Myös tiedottamista tulee tehdä systemaattisesti ja tehokkaasti. On tärkeää viestiä ohjaamo-toiminnan tarkoituksesta ja sen sijoittumisesta suhteessa muihin palveluihin. Toivotaan, että maakunnassa tehdään ennakkoluulottomia tilaratkaisuja ja panostetaan edelleen monialaisen yhteistyön kehittämiseen.  (Ohjaamo EP ohry 15.6.2018)

Hankkeen jälkeen:

Tulee huolehtia, että toiminnan koordinaatio jatkuu hankkeen jälkeenkin. (Ohjaamo EP ohry 15.6.2018)

Toimintatavat

Eri tahojen merkitys

Ohjausryhma

Ohjausryhmä on kokoonpanoltaan laaja, mutta se on ollut silti toimiva työryhmä, jonka vuorovaikutus toimii.